Tuesday, December 21, 2021

Datering af fossiler

Datering af fossiler



Fossilers alder bestemmes ved kulstofdatering og radioaktive beregninger. For det tredje kan magnetisme i klipper bruges til at estimere alderen på et fossilsted. En fossiloptegnelse giver bekræftelsen af ​​den typiske stamfader og dens talrige arter. Med hvert nyt fossil datering af fossiler, vores forståelse af miljøet i en bestemt tid bliver rigere, datering af fossiler. Dette bruger radioaktive mineraler, der forekommer i klipper og fossiler næsten som et geologisk ur.





Relativ dating



Dette diagram viser et udvalg af klippelag eller stratigrafiske søjler fra den geologiske formation Koobi Fora på den østlige bred af Turkana-søen i Kenya. Dette område er en højderyg af sedimentær sten, hvor forskere har fundet mere end 10 fossiler, både menneskelige og andre homininer, da disse fossiler hjælper den videnskabelige undersøgelse af menneskets evolution.


Datering af fossiler har en geologisk historie, der favoriserede bevarelsen af ​​fossiler. Forskere antyder, at søen, som den ser ud i dag, kun har eksisteret i de sidste år. Det nuværende miljø omkring Turkanasøen er meget tørt. I løbet af tiden har området dog oplevet mange ændringer.


Klimaet i regionen var igen fugtigt, hvilket kan have været gunstigt for tidlige mennesker og homininer at have blomstret der. Alle søer, floder og vandløb bærer sedimenter som jord, sand og vulkansk stof. Dette sediment sætter sig til sidst på bunden af ​​søbede eller aflejringer ved mundingen af ​​floder datering af fossiler en alluvial ventilator. Denne proces med materialeaflejring og erosion samt stigningen og faldet i søniveauerne på grund af miljøændringer tilføjede langsomt lag til den geologiske rekord fundet i Turkana-bassinet.


Over tid størknede sedimentet til sten. Knogler fra gamle mennesker, vores hominin-forfædre og andre dyrearter blev begravet i sedimentet og blev til sidst fossiliseret og bevaret i klipperne. I Koobi Fora-formationen er bånd af sedimentær sten afbrudt med lag af tuffa tegn på tider, hvor tektonisk og vulkansk aktivitet dominerede landskabet. Typisk falder asken, pimpstenen og andre materialer, der spyer fra vulkaner, enten direkte tilbage til jorden eller bliver båret væk af luftstrømme eller floder og vandløb.


Denne vulkanske datering af fossiler til sidst bundfældes og med tiden komprimeres til en speciel type sedimentær bjergart datering af fossiler tuf. Tektonisk aktivitet har haft andre indvirkninger på forskningen i Koobi Fora-regionen. Under den pliocæne geologiske epoke 5. Dette gjorde det muligt for erosionskræfter at afsløre sten, der blev begravet for længe siden.


Disse processer afslørede også fossilerne begravet i disse lag af sten. Lagene af vulkansk sten er ekstremt vigtige for at rekonstruere historien om Turkana-bassinet, fordi de giver forskere mulighed for at beregne alderen på hominin-fossiler fundet i regionen.


Det vulkanske materiale i tuf er velegnet til radiometrisk datering, som bruger kendte henfaldshastigheder for specifikke ustabile isotoper til at bestemme alderen på den sten, der indeholder den isotop. Feltspatkrystaller fundet i tuflagene indeholder en ustabil isotop af kalium, der kan bruges til denne dateringsmetode. Arkæologiområdet bruger ofte kulstofisotoper, som er meget mere almindelige, datering af fossiler, men palæontologiområdet bruger ofte en kalium-argon-dateringsteknik, fordi den kan bruges til at datere meget ældre stenmateriale.


Over tid henfalder den ustabile kaliumisotop 40 K fra klipperne til en stabil isotop af argon 40 Ar. Forholdet mellem den stabile argon isotop dannet af datering af fossiler til de ustabile kaliumisotoper fortæller forskerne, hvornår tuflaget afkølede og størknede til sten.


Ved at kende datoerne for tuffet kan forskerne så estimere en dato for fossilerne. Fossiler over et specifikt lag antages at være yngre end dette lag, og dem nedenfor er ældre, i overensstemmelse med loven om superposition, et centralt videnskabeligt princip for stratigrafi.


Datering af fossilerne bidrager til en klarere tidslinje for udviklingshistorien. Ældre metoder til dating var mere subjektive, ofte en uddannet hypotese baseret på den tilgængelige dokumentation.


Fossilerne i Turkana-regionen kan dog dateres mere præcist, fordi de findes i den sedimentære bjergart mellem daterbare lag af tuf. Selvom radiometrisk datering af fossiler af tuffet er videnskabeligt gyldigt, findes der stadig vanskeligheder. Udvidelse af læringen De fossiler, der findes i Turkana-bassinet, understøtter teorien om menneskets evolution og teorien om, at mennesker opstod i Afrika, før de migrerede til andre steder.


Overvej alderen og forskellige arter af fossiler fundet i området. Brug din viden om evolutionsteori til at konstruere et argument, der forklarer disse sammenhænge, datering af fossiler. Undersøg det stratigrafiske søjlediagram. Hvilket forhold ser ud til at eksistere mellem den omtrentlige alder af fossilerne og klippelagene og deres dybde i jorden?


Efter loven om superposition i geologi findes ældre fossiler og klipper i lavere lag end yngre fossiler og klippelag. Tektonisk aktivitet efterlod nogle områder af landet hævet og erosionskræfter fra søen, nærliggende floder og andre former for forvitring af udsatte sten, endda ældre stenlag, som udspring i landskabet.


Dette gjorde fossilerne nemmere for forskere at finde. Det vulkanske materiale i tuflag gør det også muligt at få en mere præcis dato for fossilerne.


Kalium-argon-datering er en form for isotopdatering, der almindeligvis bruges i palæontologi. Forskere bruger de kendte naturlige henfaldshastigheder for isotoper af kalium og argon til at finde datoen for klipperne, datering af fossiler. Den radioaktive isotop omdannes til datering af fossiler mere stabil isotop over tid, datering af fossiler, i dette tilfælde henfald fra kalium til argon. Hvis videnskabsmænd finder forholdet mellem kalium og argon, fortæller det dem, hvor længe klipperne har eksisteret, og hvor længe isotoperne har været henfaldende.


Ved at forstå datoerne for disse klipper kan videnskabsmænd udlede alderen på de nærliggende fossiler, datering af fossiler. Hvilke vanskeligheder kan palæontologer og arkæologer have, når de forsøger at finde og datere fossiler?


Der er mange mulige svar. Et svar baseret på et almindeligt problem, som videnskabsmænd støder på, er, at fossiler ofte er indkapslet i klipper eller har samme farve, så de smelter sammen med deres omgivelser.


Nogle gange er det kun en lille del af en datering af fossiler viser. De kan også blive begravet. På grund af disse egenskaber skal feltbesætninger omhyggeligt undersøge deres omgivelser for at finde mulige fossiler.


Fossiler kan også være skrøbelige eller findes i små fragmenter. Arkæologer skal bruge deres dygtighed og tålmodighed til at sætte små stykker sammen igen, som et puslespil. Selvom fossildatering nu er mere videnskabeligt præcis, kræver det stadig datering af fossiler og erfaring som videnskabsmænd er nødt til at foretage veluddannede gæt baseret på ethvert bevis og den tilgængelige datering for lagene omkring fossilerne.


Diagrammet forklarer, at hvert fossil får et specifikt navn, såsom KNM-ER Hvorfor er et unikt fossilnavn som dette vigtigt?


Fordi hvert navn er en unik identifikation, hjælper dette videnskabsmænd med at holde styr på, hvor og i hvilken rækkefølge fossiler findes. Ved at gøre dette hjælper palæontologer med at opretholde nøjagtige optegnelser og samle historien om menneskets historie.


I dette eksempel fortæller præfikset "KNM-ER" os den relative placering af, hvor dette fossil blev fundet; dette står for Kenya National Museum-East Rudolf, fra det tidligere navn på Lake Turkana. De medfølgende tal er kronologiske, hvilket betyder, at vores fossil i dette eksempel er det 1. fossil fundet i området.


område, hvor to eller flere tektoniske plader bevæger sig væk fra hinanden. Også kaldet en forlængelsesgrænse. række forkastninger og andre steder med tektonisk aktivitet, der strækker sig fra det sydvestlige Asien til Afrikas Horn. stamme af hominidfamilien af ​​primater, kendetegnet ved oprejst kropsholdning, bipedal bevægelse, stor kraniekapacitet og brug af specialiserede værktøjer.


Mennesker er de eneste levende homininer. udsagn eller forslag, der forklarer visse spørgsmål om bestemte fakta. En hypotese testes for at afgøre, om den er korrekt. atom med et ubalanceret antal neutroner i sin kerne, hvilket giver det en anden atomvægt end andre atomer af samme grundstof, datering af fossiler. metode til at datere materiale såsom sten, der sammenligner mængden af ​​en naturligt forekommende isotop af et atom og dets henfaldshastigheder.


Kaldes også radioaktiv dating. datering af fossiler med et ubalanceret antal neutroner i sin kerneisotop, der ikke er radioaktivt, datering af fossiler, eller forfalde naturligt, datering af fossiler. bevægelse af tektoniske plader, hvilket resulterer i geologisk aktivitet såsom vulkanudbrud og jordskælv. massiv plade af fast klippe bestående af jordens lithosfæreskorpe og øvre kappe. Kaldes også litosfærisk plade. atom med et ubalanceret antal neutroner i sin kerneisotop, som er radioaktivt eller henfalder ved at udsende partikler fra sin kerne, datering af fossiler.


Kaldes også et radionuklid. Lyden, illustrationerne, billederne og videoerne krediteres under medieaktiveret, bortset fra salgsfremmende billeder, som generelt linker til en anden side, der indeholder mediekreditten. Rettighedsindehaveren for medier er den person eller gruppe, der krediteres.


Sean P. O'Connor, BioBlitz uddannelseskonsulent Elizabeth Wolzak, National Geographic Society. Jill Wertheim, National Geographic Society, datering af fossiler. Craig Feibel Meave Leakey. For information om brugertilladelser, datering af fossiler, læs venligst vores servicevilkår. Hvis du har spørgsmål om, hvordan du citerer noget på vores hjemmeside i dit projekt eller klasseværelsespræsentation, så kontakt datering af fossiler lærer.


De kender bedst det foretrukne format. Når du når ud til dem, datering af fossiler, du skal bruge sidens titel, URL og den dato, du fik adgang til ressourcen, datering af fossiler.


Hvis et medieaktiv kan downloades, vises en downloadknap i hjørnet af mediefremviseren, datering af fossiler. Hvis der ikke vises nogen knap, kan du ikke downloade eller gemme mediet. Teksten på denne side kan udskrives og kan bruges i henhold til vores servicevilkår.


Eventuelle interaktive elementer på denne side kan kun afspilles, mens du besøger vores hjemmeside. Du kan ikke downloade interaktive filer. Stencyklussen er et net af processer, der skitserer, hvordan hver af de tre store bjergarter - magmatisk, metamorfe og sedimentære - dannes og nedbrydes baseret på de forskellige anvendelser af varme og tryk over tid. For eksempel bliver sedimentær stenskifer til skifer, når varme og tryk tilføres. Jo mere varme og tryk du tilføjer, jo længere forvandles klippen, indtil den bliver til gnejs.


Hvis den opvarmes yderligere, vil bjergarten smelte fuldstændigt og omdannes til en magmatisk bjergart. Giv dine elever mulighed for at lære om klippernes cyklus med denne samling af ressourcer. Den fossile optegnelse hjælper palæontologer, arkæologer og geologer med at placere vigtige begivenheder og arter i den passende geologiske æra. Den er baseret på Superpositionsloven, som siger, at i uforstyrrede rocksekvenser bunden datering af fossiler er ældre end de øverste lag, datering af fossiler.





introduktion brev dating



Absolut datering bruges til at bestemme en præcis alder af et fossil ved at bruge radiometrisk datering til at måle henfaldet af isotoper, enten inden for fossilet eller oftere klipperne forbundet med det. Hvordan tester de fossilernes alder? Forskere kaldet geokronologer er eksperter i at datere sten og fossiler og kan ofte datere fossiler yngre end omkring 50 år gamle ved hjælp af radiocarbon-datering. Vi daterer klipperne og ved slutning kan vi datere fossilerne.


Kulstof C12 er et nøgleelement i alle celler i vores krop og alle de biomolekyler, der stammer fra vores mad. Hvilken type fossil kan bruges til at estimere den absolutte alder? Teknikker som superposition og indeksfossiler kan fortælle dig objekternes relative alder, hvilke objekter der er ældre og hvilke der er yngre. Geologer bruger en række forskellige teknikker til at fastslå absolut alder, herunder radiometrisk datering, træringe, iskerner og årlige sedimentære aflejringer kaldet varver.


Palæontologer bestemmer fossilernes alder ved hjælp af to teknikker: relativ datering og radioaktiv datering. Kulstofdatering bruger kulstofs henfald til at vurdere alderen af ​​organiske materialer, såsom træ og læder. Radiocarbon-datering måler radioaktive isotoper i engang-levende organisk materiale i stedet for sten, ved hjælp af henfald af kulstof til nitrogen På grund af kulstofs ret hurtige nedbrydningshastighed kan det kun bruges på materiale op til omkring 60 år gammelt.


For det meste er tunge og let farvede genstande dog sten, som flint. Palæontologer undersøger også overfladerne af potentielle fossiler.


Hvis de er glatte og ikke har nogen egentlig tekstur, er de sandsynligvis sten. Selvom det er formet som en knogle, hvis det ikke har den rigtige tekstur, så er det sandsynligvis en sten.


Hvor findes fossiler? Fossiler findes næsten udelukkende i sedimentære bjergarter - klipper, der dannes, når sand, silt, mudder og organisk materiale sætter sig ud af vand eller luft for at danne lag, der derefter komprimeres til klippe. Alder på fossiler kan bestemmes ved disse metoder. i Kulstofdatering — Radiocarbon-dateringsmetoden detekterer forholdet mellem forskellige isotoper af kulstof i fossilerne. Den fossile optegnelse giver bevis for en fælles forfader til mange arter.


En fossiloptegnelse giver bekræftelsen af ​​den typiske stamfader og dens talrige arter. Et fossil er kendt som de resterende dele af et bestemt levende liv. Blandt de mest kendte teknikker er radiocarbon-datering, kalium-argon-datering og uranium-bly-datering.


Det vulkanske askelag er dateret til millioner år gammelt. De fossile arter under asken skal være lidt ældre end millioner år, og arten over asken skal være lidt yngre. Hvis sten forskellige steder indeholder den samme fossile art, skal de have samme alder. sedimentære bjergarter er den rigeste kilde til fossiler. Hvorfor er det? Sedimentære bjergarter dannes af lag af sand og silt, der sætter sig på bunden af ​​have og sumpe. Efterhånden som aflejringer hober sig op, komprimerer de ældre sedimenter under dem til sten.


Andre ord fra kulstofdatering Eksempelsætninger Lær mere om kulstofdatering. Da der er praktiske grænser for metodens aldersgruppe, skal de fleste prøver være yngre end 50 år, år og ældre end år. De fleste prøver kræver kemisk forbehandling for at sikre deres renhed eller for at genvinde bestemte komponenter af materialet.


Fastlæggelse af fossilernes alder er et vigtigt skridt i at kortlægge, hvordan livet udviklede sig på tværs af geologisk tid. Biostratigrafi gør det muligt for forskere at matche klipper med bestemte fossiler til andre klipper med disse fossiler for at bestemme alder. Palæontologi søger at kortlægge, hvordan livet udviklede sig på tværs af geologisk tid. Så hvordan ved vi, hvor gammelt et fossil er? Der er to hovedmetoder til at bestemme en fossils alder, relativ datering og absolut datering.


Relativ datering bruges til at bestemme en fossils omtrentlige alder ved at sammenligne den med lignende klipper og fossiler af kendte aldre. Absolut datering bruges til at bestemme en præcis alder af et fossil ved at bruge radiometrisk datering til at måle henfaldet af isotoper, enten inden for fossilet eller oftere klipperne forbundet med det. Relativ dating Størstedelen af ​​tiden bliver fossiler dateret ved hjælp af relative dateringsteknikker. Ved at bruge relativ datering sammenlignes fossilet med noget, som man allerede kender en alder for.


For eksempel hvis du har en fossil trilobit, og den blev fundet i Wheeler-formationen. Wheeler-formationen er tidligere blevet dateret til omkring millioner år gammel, så vi ved, at trilobitten også er omkring millioner år gammel. Forskere kan bruge visse typer fossiler kaldet indeksfossiler til at hjælpe med relativ datering via korrelation. Indeksfossiler er fossiler, der vides kun at forekomme inden for en meget specifik aldersgruppe.


Typisk almindeligt forekommende fossiler, der havde en udbredt geografisk udbredelse, såsom brachiopoder, trilobitter og ammonitter, fungerer bedst som indeksfossiler. Hvis det fossil, du forsøger at datere, forekommer ved siden af ​​et af disse indeksfossiler, så skal det fossil, du daterer, falde inden for aldersintervallet for indeksfossilet.


Nogle gange kan flere indeksfossiler bruges. I et hypotetisk eksempel indeholder en klippeformation fossiler af en type brachiopoder, der vides at forekomme mellem og millioner år. Den samme klippeformation indeholder også en type trilobit, der var kendt for at leve til millioner år siden. Da klippeformationen indeholder begge typer fossiler, skal siden af ​​klippeformationen være i det overlappende datointerval på til millioner år.


At studere lagene af sten eller lag kan også være nyttigt. Lag af sten afsættes sekventielt. Hvis et lag af sten, der indeholder fossilet, er højere oppe i rækkefølgen af ​​et andet lag, ved du, at laget skal være yngre i alderen. Dette kan ofte kompliceres af, at geologiske kræfter kan forårsage forkastning og vipning af sten.


Absolut dating Absolut dating bruges til at bestemme en præcis alder af en sten eller fossil gennem radiometriske dateringsmetoder.


Dette bruger radioaktive mineraler, der forekommer i klipper og fossiler næsten som et geologisk ur. Så ofte kan lag af vulkanske sten over og under lagene, der indeholder fossiler, dateres for at give et datointerval for de fossilholdige sten.


Atomerne i nogle kemiske grundstoffer har forskellige former, kaldet isotoper. Disse isotoper nedbrydes med en konstant hastighed over tid gennem radioaktivt henfald. Ved at måle forholdet mellem mængden af ​​den oprindelige forældreisotop og mængden af ​​datterisotoperne, som den nedbrydes til en alder, kan bestemmes.


Vi definerer hastigheden af ​​dette radioaktive henfald i halveringstider. Hvis en radioaktiv isotop siges at have en halveringstid på 5, år betyder det efter 5 år, at nøjagtig halvdelen af ​​den er henfaldet fra moderisotopen til datterisotoperne. Så efter yderligere 5 år vil halvdelen af ​​den resterende moderisotop være henfaldet. Mens folk er mest fortrolige med kulstofdatering, er kulstofdatering sjældent anvendelig på fossiler. Kulstof, den radioaktive isotop af kulstof, der bruges til kulstofdatering, har en halveringstid på år, så det henfalder for hurtigt.


Det kan kun bruges til at datere fossiler yngre end omkring 75, år.

No comments:

Post a Comment